Postcard from Oskarshamn

Här kommer ett litet vykort med bilder från min lilla hemstad. Bilderna är tagna ett par dagar innan julafton, när solen lyste, vinden var isig och frosten låg som kristyr över världen. 
 
Jag har ett något komplicerat förhållande till min hemstad. När jag var tonåring så var detta ställe verkligen hell on earth. Eller jag ska egentligen inte skylla på platsen, för Oskarshamn är i sig helt underbart med sin vackra skärgård, Bullerby-miljöerna och de täta skogarna. Men sådana saker tänker man ju faktiskt inte på speciellt mycket när man växer upp. 
 
Nej, det som gjorde platsen till en mardröm var att vara tonåring på en liten plats där alla som inte faller inom en viss ram är annorlunda och konstiga. En plats där man hela tiden måste kämpa för att passa in och inte sticka ut. Och om man då sticker ut och är annorlunda, så blir man automatiskt exkluderad från många av de exklusiva grupperna, som man så desperat vill vara en del av när man är i den åldern. Eller egentligen vill man kanske inte vara en del av det, eftersom man innerst inne vet att det är ens grej. Men i och med att man är tonåring och allmänt förvirrad, så vill man ändå bli accepterad och vara en av de coola och då hör det till att man ska vara på ett visst sätt och röra sig med vissa grupper, även om det innebär att man får försöka vara någon man egentligen inte är. 
 
Som ni kanske förstår så var jag aldrig en av de coola. Jag var en hästtjej som älskade djur, spelade handboll, älskade skolan och släpade hem tonvis av böcker från biblioteket. Dessutom hade jag ganska så strikta föräldrar, vilket gjorde att jag inte var ute sent på kvällen eller gick på de där diskoteken som egentligen var för de äldre kidsen. Som sagt, jag kvalade verkligen inte in i Mean Girls-gänget på högstadiet. Gymnasiet var något bättre, för där fann jag en egen liten klick och vi gjorde vår grej. Längtan bort hade dock väckts. Jag ville helt enkelt bort från restriktioner och ramar, till en plats där man verkligen kunde vara sig själv till 100%. Drömmen då var att flytta till Stockholm eller New York, men det slutade med 6 år i Australien. 🐨
 
 
Nu när man är äldre och (förhoppningsvis) visare, så har allt detta ändrats. Numera längtar jag tillbaka till havet, lugnet och naturen. Jag har vuxit upp, mognat och lärt mig vad som verkligen passar mig och min personlighet. Hur jag vill leva livet.
 
Och inte är det storstaden med överfulla pendeltåg, bilköer och betongdjungel som lockar. Nej, det är faktiskt precis tvärtom. Jag vill bo på en liten gård på landet med långt till närmsta granne. Jag vill kunna gå ut ur mitt hus och rakt ut i naturen. Jag vill spendera en hel dag på havet i min egen båt. Jag vill ha en häst eller två, en skock höns och en husget. Jag vill att mina hundar och katter ska kunna springa fritt och njuta av grönt gräs under tassarna. Jag vill se stjärnhimmeln över trädtopparna. 
 
Jenny, 15 år, hade nog skrattat högt åt det. Men, Jenny 12 år, hade fattat grejen. Är det inte konstigt att när man växt upp, är man mer lik sig själv vid 10-12 års ålder, än sitt tonårs/tidiga 20års jag? 🤔
 
 
Det är dock lättare sagt än gjort att flytta tillbaka till landet. Man måste ju kunna försörja sig och jobb inom marknadsföring växer inte direkt på träd på landsbygden eller i småstäder. Jag skulle väldigt gärna vilja ha mitt eget företag, men än så länge har jag inte modet att ta det steget. Den digitala utvecklingen öppnar ju upp för möjligheten att kunna bo och jobba varsomhelst, och jag hoppas verkligen kunna dra nytta av det på något sätt. 
 
Oh well, vi får väl se vad som händer under 2018. Drömmen om ett liv på landet är en dröm som får ta den tid det tar. Varje beslut man tar är förhoppningsvis ett litet steg åt rätt hålll. ✨
 
 
Ser ni ön där ute. Det är Blå Jungfrun, eller som den också kallas, Blåkulla. Enligt sägnen så är det dit häxorna flyger på påsk för att ha en hejdundrande fest med djävulen. Tycker det låter ganska så festligt faktiskt. Ja förutom det där med djävulen då. 😂
 
 
 
 
Här fick en ganska så dåligt samvete för att en inte hade med sig bröd till alla fåglarna. 
😩
 
 
 
Tack och hej från Oskarshamn för den här gången! 
oskarshamn